Etherische oliën geven niet alleen een heerlijk aroma aan een kamer, ze bieden ook tal van voordelen voor je huishouden. Het gebruik van een diffuser is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om de voordelen van de oliën in de lucht te verspreiden, om onder andere je energie een boost te geven en om een goede nachtrust te bevorderen.

Deze handige apparaten bieden een natuurlijk en veiliger alternatief voor luchtverfrissers, zeker als wil dat oliën een actievere rol gaan spelen in je eigen gezondheid.

Waarom een diffuser gebruiken?

Het is geen geheim dat op een natuurlijke manier leven je welzijn ten goede kan komen. Als je al natuurlijker leeft, ken je waarschijnlijk de voordelen van het gebruik van een diffuser al, maar als je net begint met het gebruik van etherische oliën, staan hieronder enkele van hun vele voordelen.

Een etherische olie-diffuser is ook bekend als een aroma diffuser. Het verspreidt essentiële oliën in de lucht en vult de kamer met een natuurlijke geur.

Een van de bekendste toepassingen van etherische oliën is hun vermogen om je te helpen ontspannen na een zware dag. Oliën zoals kamille en lavendel in een diffuser kunnen je helpen om te ontstressen en je helpen met in slaap komen.

Veel andere essentiële oliën, zoals eucalyptus en theeboom (tea tree) zijn antimicrobieel en kunnen je ondersteunen bij het weghouden van een verkoudheid.

Deze etherische oliën kunnen ook worden gebruikt om je immuunsysteem te stimuleren en daarnaast doen diffusers ook dienst als luchtbevochtigers, wat heel erg fijn is voor je longen en je hele ademhalingsstelsel.

Er wordt zelfs gezegd dat oliën zoals gember, kamille, lavendel, eucalyptus, salie, rozemarijn en dennenboom nuttig kunnen zijn bij het verzachten van hoofdpijn en bij pijnlijke gewrichten en overbelaste spieren.
Maar het is goed om erbij stil te staan dat van niet alle etherische oliën hun werkzaamheid bewezen is.

Wat daarom het allerbelangrijkste blijft, is dat jij de geur die je in je diffuser gebruikt fijn vindt.
Dat vergroot namelijk je welzijn en ontspanning het meeste.

Welke soorten diffusers zijn er?

Hieronder benoemen we de soorten kamerverspreiders die het meest bekend zijn en die je kunt tegenkomen.

Warmte diffusersaroma diffuser

Dit type diffuser werkt door warmte toe te passen op de etherische olie, waardoor deze in de atmosfeer verdampt. Het is kostenbesparend en geeft een krachtigere geur af. Het is echter niet zo effectief als het gaat om aromatherapie, aangezien de chemische verbinding van de oliën de neiging heeft te veranderen wanneer het in contact komt met warmte. Hierdoor nemen de therapeutische eigenschappen. Deze diffusers worden over het algemeen niet aanbevolen door de meeste professionals of enthousiastelingen.

Voorbeelden van warmte diffusers zijn: kaarsverspreiders, stoomverspreiders en lampringen.

Ultrasone diffusers

Deze soort diffusers gebruiken water en ultrasone trillingen om moleculen van de etherische olie in de lucht te verspreiden. Het kan ook als luchtbevochtiger functioneren, waardoor je dubbele voordelen krijgt. Omdat het apparaat water gebruikt, mag de concentratie die je er in stopt niet te sterk of krachtig zijn. Je kunt er ook geen harsachtige oliën in gebruiken.

Verdampende diffusers

Verdampingsverspreiders brengen etherische oliën in de lucht, waardoor ze op natuurlijke wijze verdampen en verspreiden. Het werkt door een druppel van de olie op voorwerpen zoals een tissue, watje of ander materiaal te plaatsen, waardoor de olie in de lucht wordt verspreid terwijl de olie verdampt. Het is een geweldig alternatief voor chemische luchtverfrissers in relatief kleine ruimtes, maar is niet zo effectief in grotere ruimtes.

Een voorbeeld van een verdampende diffuser is een rietverspreider

Nebulizer diffusers

Een vernevelaarverspreider werkt door een verstuiver te gebruiken die fijne en absorberende deeltjes van etherische oliën en deze in de lucht verspreidt. Het wordt vaak beschouwd als het meest effectieve apparaat voor aromatherapie, omdat het je een hoge concentratie etherische olie geeft. Het nadeel van deze diffuser is dat hij vrij duur is en moeilijk schoon te maken is. Bovendien, aangezien de concentratie van de olie vrij sterk en krachtig is, gaat de olie sneller op in vergelijking met andere diffusors.

Wat is de beste diffuser?

Voor veel mensen is vaak de ultrasone diffuser de beste.
Daar zijn namelijk verschillende mooie en handige varianten van, waardoor er voor elke plek en situatie een passende aroma diffuser te vinden is.
Ook verspreiden deze diffusers te geur goed en ze zijn betaalbaar.

Voordelen van een aroma diffuser*

Hier staan een aantal voorbeelden van hoe je jouw diffuser kunt gebruiken.
We volgen hierbij de adviezen op van onze aromatherapeuten.

Bevordert een goede slaap

Sommige geuren kunnen ontspannende eigenschappen hebben die zorgen voor een rustige en ononderbroken slaap. De geur produceert een langdurig effect dat je helpt om de hele nacht te kunnen slapen.
Daarbij is een belangrijke en vaak onderschatte oorzaak van een slechte slaap een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer.

De oliën die door aromatherapeuten aanbevolen worden voor een goede nachtrust zijn:

 • Kamille
 • Lavendel

Vermindert stress

Veel mensen gebruiken hun diffuser stress te verminderen en daarmee hun rust te bevorderen. Het kan een kalmerend effect creëren in je huis dat geweldig is voor als je je moe of onrustig voelt. Het zorgt ook voor een positieve sfeer in je huis en inspireert een goed humeur wanneer je dit het meest nodig hebt.

De oliën die aanbevolen worden om stress te verminderen:

 • roos
 • sinaasappel
 • Lavendel

Versterkt het immuunsysteem

Veel etherische oliën hebben antibacteriële effecten die je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Het zijn echter geen geneesmiddelen en dienen ook niet zo ingezet te worden.
Tegelijkertijd is het wel een fijn bijkomend effect.

De oliën die aanbevolen worden om het immuunsysteem te versterken zijn:

 • eucalyptus
 • tijm
 • Thee boom

Is insect werend

Diffusers kunnen worden gebruikt als veilige en effectieve insect werende middelen.
Het lijkt erop dat een oliemengsel van kruidnagel en citroengras muggen afstoot.

De oliën die aanbevolen worden om insecten af te weren zijn:

 • citroen
 • citronella
 • kruidnagel
 • citroengras

Geeft je energie

Essentiële oliën kunnen je helpen om je beter, energieker en productiever te voelen. Het vermindert vermoeidheid en verhoogt tegelijkertijd je energieniveau.

De oliën die aanbevolen worden om je energie te verhogen zijn:

 • Kaneel
 • Grapefruit
 • Citroen
 • mandarijn

Verbetert je gemoedstoestand

Het gebruik van etherische oliën in een diffuser is een effectieve manier om je geheugen, de cognitieve functie en de focus te verbeteren. Veel etherische oliën hebben een rustgevend effect als je gestrest bent, waardoor je humeur beter wordt. Hierdoor kun je je beter concentreren. Er zijn ook verschillende oliën waarvan bekend is dat ze de hormonen van je lichaam in evenwicht houden. Dit alles kan uiteindelijk helpen bij het genezen van de onderliggende oorzaken die verantwoordelijk zijn voor het belemmeren van de cognitieve functie.

De oliën die aanbevolen worden om je gemoedstoestand te verbeteren zijn:

 • Basilicum
 • Citroengras
 • Rozemarijn
 • Groene munt

Je kunt diffuser (in combinatie met lekkere etherische oliën) dus gebruiken om je eigen welzijn te vergroten, maar bovenal: het is gewoon fijn als het in je huis of in je auto lekker ruikt.

Onze nieuwste diffusers

Overweeg je om een diffuser aan te schaffen?
Misschien spreekt een van onze nieuwste diffusers je dan wel aan.

 

*Aromatherapie is nooit een vervanging voor reguliere zorg. Raadpleeg daarom altijd een arts als je klachten hebt.
Tevens is dit een alternatieve geneeswijze en de werking van vele etherische oliën is (nog) niet wetenschappelijk bewezen.